Slut med dyr mobilsurf utomlands 2017

mobilsurf utomlands

Snart ringer du och surfar billigare på semestern. Den så kallade roamingavgiften inom EU försvinner 2017. Men Sveriges regering har redan lagt fram ett förslag som innebär att roamingavgiften kan komma att skrotas redan till sommaren. Då blir det billigare mobilsurf utomlands.

Vem har inte varit på semester och inte vågat slå på mobilsurfen? Att aktivera surf även kallat dataroaming har kunnat medföra gigantiska mobilräkningar. Vem har inte läst skräckexempel på Aftonbladet om familjer som har fått betala tiotusentals kronor för sitt mobilsurf på semestern?

Vad är roamingavgifter?

Roamingavgift är något som teleoperatörerna har hittat på. När du använder din mobiltelefon i utlandet använder du dig av en lokal mobiloperatörs mobilnät. Den lokala mobiloperatören tar då betalt för det av din mobiloperatör i Sverige. Din mobiloperatör i Sverige i sin tur tar sedan betalt av dig. Både de lokala mobiloperatören och din egen mobiloperatör tar oftast extremt mycket betalt för detta. Roamingavgift tillkommer oavsett om ringer, sms:ar eller surfar.

Vad kommer mobilsurf i utlandet att kosta?

När EU-förordningen om en inre digital marknad börjar gälla kommer det finnas ett tak för hur mycket roamingavgiften får vara. Operatörerna kommer då maximalt att få ta 0,05 euro per minut för utgående samtal, 0,02 euro per sms och 0,05 euro per MB. Det innebär cirka 50 öre per MB.

Det kan låta lite och är lite i jämförelse med vad det kostade innan. Men i takt med att man använder allt fler molntjänster och streamingtjänster kan det ändå bli dyrt. Jag kan enkelt förbruka 10 GB mobilsurf på en vecka. Skulle du råka ut för en lokal mobiloperatör som tar maximalt betalt kan du då få betala 10000 MB * 0,5 kronor = 5000 kronor. Det är ganska mycket! Fast skillnaden mot idag är stor. Idag hade man kunnat få betala uppemot 50 000 kronor för motsvarande mobilsurf utomlands.

surfa utomlands

Mobilsurf utomlands

Ett bra tips är att kolla vad din mobiloperatör tar betalt om du surfar utlomlands. De flesta kontantkort går numera att använda utomlands. Men det kan vara dyrt. Glöm inte kolla upp vad det kostar med ditt kontantkort utomlands. På din mobiloperatörs hemsida kan du enkelt hitta information om vad som gäller i utlandet.